Mer än varannan svensk är villig att betala för en renare miljö

kl. 14:08

Vilket månadsbelopp är du villig att satsa av dina egna pengar för att bevisligen få en renare miljö? Den frågan ställde SnabbaSvar.se till Sveriges befolkning.

64 procent av svenskarna är villiga att betala ur egen plånbok om deras pengar gick till ändamål som bevisligen kunde minska utsläppen och bidra till en renare miljö. Även om man bortser från dem som enbart ville bidra med små summor (1-50 kr per månad) så är vi fortfarande uppe i 51 procent av sveriges befolkning som vill investera pengar i minskade utsläpp. Dessa 51 procent är villiga att betala i genomsnitt 434 kr i månaden efter skatt för en renare miljö. Sammantaget utgör detta den fantastiska summan 17,5 miljarder kronor per år!

Sverige är på god väg att själva möta de internationella klimatmålen med befintliga strukturer och skattemedel. Men i övrigt kivas världens länder om vem som ska betala vad till vem för att uppnå en renare miljö. Vetenskapsmän och ekonomer är överens om att det årligen krävs runt 1 procent av världens BNP för att minska utsläppen till nivåer som inte innebär någon fara för mänskligheten. I praktiken skulle alltså den svenska befolkningen kunna visa ett gott föredöme för resten av världen genom satsa egna pengar på en renare värld.

Undersökningen genomfördes via tjänsten Snabbasvar.se från 23 februari 2010 till 1 mars 2010. Urvalet är nationellt representativt på kön, ålder och region. Totalt deltog 1 092 respondenter från 31 av Sveriges största internetpaneler. SnabbaSvar.se drog urvalet bland 300 000 svenska panelmedlemmar

Mer än varannan svensk villig att satsa egna pengar för att få en renare miljö

Jag var inte med i denna undersökning, men självklart vill jag också vara med och bidra till en renare och bättre miljö! Detta är nämligen precis vad vi på Resa I Sverige kommer att göra. Vi kommer att skänka en viss procent av annonsintäkterna från vår kommande portal till olika miljöorganisationer, vilket vi såklart är mycket stolta över. Vi anser att det är väldigt viktigt att värna om miljön, kanske extra viktigt när man reser. Att ta sig runt från ställe till ställe kan vara katastrofalt för miljön (bil som drar mycket bensin, flyg mm.) eller också mycket skonsamt (cykel, tåg mm.) Att främja klimatsmart resande är för oss en självklarhet!

/Nathalie, redaktionen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s